HOGYAN JUTHATUNK KISGRAFIKÁKHOZ?

Drahos István fametszeteA kisgrafikagyűjtés célja, hogy viszonylag kis anyagi áldozattal jó művészi színvonalú grafikákhoz juttassa e műfaj kedvelőit. Gyűjteményük gyarapítása közben a gyűjtők fejlesztik esztétikai érzéküket, megismerik a grafikai műfajokat, azok technikai eljárásait, a stílusokat, művelődéstörténeti vonatkozásait stb. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy a kisgrafika gyűjtése a műgyűjtés egyik ága, tehát művészi értékű tárgyak gyűjtése, ahol nem a darabok nagy mennyisége a fontos, hanem a gyűjtemény minél magasabb művészi színvonalát kell biztosítani.Csiby Mihály linómetszete

A kisgrafikagyűjtésnek két útja van. Egyik a vásárlás. Az antikváriumokban gyakran kaphatók ex librisek is. Külföldön ez a gyűjtemény-gyarapítási mód igen népszerű. Az ex libris gyűjtés másik, hagyományos módja a csere. Ahhoz, hogy cserélhessünk, saját lappal kell rendelkeznünk. Elsősorban művészektől rendeljünk magunk számára könyvjegyet! A csere alapja a hasonló művészi érték, ezért ajánlatos színvonalas műveket készíttetni. Erre biztosíték a művész korábbi munkássága és a gyűjtő ízlése, műismerete. Kezdő gyűjtő nem rendelkezhet mindig ez irányú, kellő tapasztalatokkal, ezért célszerű, hogy vegye igénybe a Kisgrafika Barátok Köre segítségét.

Az egyesület tagjai Budapesten minden hónap első szerdáján találkoznak, amikor a jelenlévőknek alkalma van megismerkedni a kisgrafikákat alkotó művészekkel, és a gyűjtőkkel, valamint előadások, bemutatók, megbeszélések során gyarapíthatják ismereteiket. A kör évente négyszer megjelenő folyóirata, a KISGRAFIKA, szintén sok segítséget nyújt a gyűjtőknek. A K.B.K. rendszeresen megkapja a külföldi exlibris-egyesületek szakfolyóiratait. Ezek a tagok rendelkezésére állnak, de tartalmukat, fontosabb cikkeiket a KISGRAFIKA is folyamatosan ismerteti, így az idegen nyelveken nem olvasók is megismerhetik.

 

www.kisgrafika.hu